Новини

Деца със специални нужди - Младост 08.03.2010 : 12:28

Деца със специални нужди

Рисунки върху стъкло и керамика, кожени пана, рисувана коприна, изработени от деца със специални нужди, са част от изненадите за  дамите поканени на пролетна среща на 21 март  в галерия „Актив арт”. Домакин  е  кмета на район ”Младост” г-жа Йорданка Юнакова.

Рисунки върху стъкло и керамика, кожени пана, рисувана коприна, изработени от деца със специални нужди, са част от изненадите за  дамите поканени на пролетна среща на 21 март в галерия „Актив арт”. Домакин  е  кмета на район ”Младост” г-жа Йорданка Юнакова. Поканата е отправена към жени, които работят или живеят в района. Между тях са бизнес дами, директорки на училища и детски градини, актриси, журналистки, лекарки. Това е начин да бъде показано уважение към техния труд и принос в развитието на района и града.

Как изкуството, арт терапията помагат на децата с умствени затруднения или с нарушено зрение? Как да се върви към преодоляване на обществените нагласи за приемането им и осъзнаването  на техните потребности? Това са част от въпросите, по които работят „Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения”, Дневен дом за деца и младежи с умствена изостаналост ”Св. Йоан Златоуст”, училището за деца с нарушено зрение ”Д-р Иван Шишманов”, агенция „Вижън”. Те ще представят акцентите в своята дейност и програмите, по които работят.

Всяка от поканените дами ще си тръгне с произведение направено от децата. То е личен дар от специалния гост на срещата – председателя на Общинския съвет – Борислав Гуцанов. Това е и неговият жест в подкрепа на започналата в район „Младост” кампания за приобщаване и равнопоставеност на хората със специални нужди. Следващата инициатива е свързана с осигуряване на достъпна среда за хората с увреждания.

Модно ревю, спортни танци, поезия - това са другите изненади, които очакват гостите на пролетната среща.

Водещ – Кирил Аспарухов.


Кът за отдих - Младост 24.02.2010 : 13:01

Кът за отдих

Кът за отдих, с детска площадка и спортни съоръжения са изградени на мястото на доскорошно сметище. Почистването му всяка година  струва  на  Община Варна  сериозни средства.

Кът за отдих, с детска площадка и спортни съоръжения са изградени на мястото на доскорошно сметище. Почистването му всяка година  струва  на  Община Варна сериозни средства.  Изграденият на доста необичайно място парк е направен със съвместните усилия на районната администрация в „Младост” и гражданите. Кметството  осигури преасфалтиране на улицата, озеленяване и осветление. Двигател и основен спонсор на идеята е Стефан Стефанов, който живее и работи в района. Новата зона за отдих и спорт  на ул.”Д-р Иван Селимински” ще се ползва най-много от хората в ж.к. „Ив. Рилски”. Мястото е в един от най-тежките райони в „Младост”.

На специално изработени пана са написани букви и цифри, които се очаква да помогнат на малчуганите да получават знания, докато играят на детската площадка. Пътното платно, което води до нея пък ще бъде разчертано и маркирано, за да опознават знаците за движение.

Необичайната форма на съвместна работа и сътрудничество е  от поредицата инициативи в „Младост” под наслов „Заедно за всички”. Идеята на кмета на района Йорданка Юнакова е да обедини  усилията на районната администрация, гражданите и спонсори, за да се промени средата, в която хората прекарват времето  си извън дома.

Следващата стъпка е да бъде изцяло подновена и възстановена, с помощта на млади хора, избрана вече  спортна площадка в „Младост”.

Официално новият парк ще бъде открит на 1 март в 13.00 ч. от кмета на район „Младост”. В програмата ще участва фолклорния състав ”Детелина” и Бънджи сингърс, а водещ е Кирил Аспарухов. Освен мартеници на празника децата ще получат и книжки, и лакомства.

март 2007

 


СтартНазад10 предидущи страници [ 31 ] НапредКрай

Информация
Официален сайт на Район "Младост", община Варна.

^ Нагоре ^